Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar På väg mot nya höjder Spännande att kasta sig ut

DELA

Spännande att kasta sig ut

Inför en ny utmaning och genomförande i klassen sätter vi oss in i området. Vi använder den information och kunskap som Mot nya höjder förmedlar via sina utmaningshäften. Men visst kan väl vi också slänga oss in i en lektion som inte är så välplanerad.

Bild

För oss är det viktigt med flexibiliteten, ibland kräver det mycket förberedelse av oss, och ibland räcker det att vi läst igenom en utmaning för att genomföra en lektion. Det är tack vare Mot nya höjders upplägg, att det redan är planerat. Bara att ta rakt av och genomföra!

Vi tycker det är spännande att se resultatet av olika experiment, därför är det inte ofta vi testar dem innan. För oss är det viktigt att visa eleverna hur det kan gå, och att man inte alltid kan styra allt.

Förutsättningarna på våra skolor i Sverige och Växjö innebär ibland att vi inte har tillgång till det material som krävs för vissa utmaningar. Det gör att vi ibland måste prioritera om samt ändra lite i utmaningarna. Efter några år med Mot nya höjder har vi blivit experter på att tänka om och anpassa utifrån våra förutsättningar. Det har lett till att vi nästan kunnat göra och testa alla utmaningarna, men på vårt sätt.

Efter våra sju år med Mot nya höjder har vi också skapat oss en bank av material, som kan komma att återanvändas. Till exempel för något år sedan jobbade vi med uv-ljus och att skriva hemliga meddelanden. Då inhandlade vi en uv-lampa och den kom till användning i våras igen då vi skulle experimentera med hur väl vi tvättade våra händer i coronatider.

Vi har givetvis också arbetat med Mot nya höjder under de senaste veckorna. Vi har under förra veckan haft besök av “makerbussen”. Makerbussen är en buss, som kommer tillsammans med en IT-pedagog till vår skola och undervisar både våra elever och oss i digitala verktyg och programmering. Årets tema i bussen är, precis som i utmaningarna Make IT Wild och skogen.

Eleverna plockade in olika material, i olika färger, från naturen som de sedan skulle använda sig av och fota med hjälp av ett wifi-mikroskop. Därefter skapades det pixelkonst (eller pixel art) med hjälp av de bilder som togs med wifi-mikroskopet. Alla bilderna kommer sedan sättas ihop till ett stort, pixlat konstverk.

På väg mot nya höjder Klara Steen-Petersson Lisa Ström klara.steen-petersson@vaxjo.se Vederslöv skola PUBLICERAT: 2020-10-02

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida