Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar På väg mot nya höjder Taggade för utmaningar ett år till

DELA

Taggade för utmaningar ett år till

År efter år är vi lika taggade att möta utmaningarna i Mot nya höjder med våra elever. Vi ser att utmaningarna skapar intresse hos dem för naturvetenskap, teknik och matematik. Följ med oss under hösten och bli inspirerade av vårt arbete med årets tema med årskurs 6 i Vederslöv!

Bild

Då var det dags för oss att dra igång Mot nya höjder igen efter sommaren. Vi har deltagit i flera år, och är lika sugna varje termin på att starta nya projekt tillsammans med klassen. En nyhet för oss är att våra kollegor i årskurs 4 och 5 också kommer att delta i höstens utmaningar.

Maker Tour – Mot nya höjder, som är det fullständiga namnet, är ett undervisningskoncept som gör det enkelt för oss som lärare att öka och inspirera elevers intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. De som står bakom konceptet är Region Kronoberg och Tekniska muséet som i länet dessutom samarbetar med Linnéuniversitet och Länsstyrelsen Kronoberg. Varje år är det nya teman, och i år är det Make it wild, som har sitt fokus på naturen, skogen och klimatet. I temat kommer det sedan olika utmaningar som vi genomför tillsamman med klassen.

Höstens första utmaning och vårt första blogginlägg på Pedagog Växjö handlar om ekosystem, ur globalt perspektiv. Vi började som alltid med att läsa igenom vad som skulle göras och sedan fundera på vad som fungerar just hos oss. Det är inte alltid vi gör allt som erbjuds i utmaningarna utan väljer ut det som vi känner att klassen och vi klarar av, både när det gäller kunskaper och material. Det här läsåret har vi återigen lyckats att få in ett pass där vi båda är schemalagda i klassen. Allt går givetvis så mycket lättare när man är två som både planerar och genomför utmaningarna.

Barn målar med vattenfärg.

Idag har vi gjort en av utmaningarna som handlade om att se hur corona har påverkat vårt samhälle. Vi har kollat på före och efterbilder som är tagna från rymden. Spännande att se hur olika kända platser ödeläggs!

Vi avslutade del 1 med att göra kaosmönster med suminagashi. Suminagashi är en metod för pappersmarmorering. Det började i Japan på 1200-talet och betyder ”flytande bläck”. Här gjorde vi mönstret i papperstallrikar med vattenfärg och en klick diskmedel.

Nu fick eleverna testa på att se att det inte alltid går att förutsäga det man gör. Vi drog en parallell till livet, att det är ganska oförutsägbart! Som vanligt hade vi motiverade och arbetsvilliga elever.

Det är inte alltid det blir som det ska bli, men det ger många intressanta diskussioner om varför det blev som det blev. Nu väntar lokala ekosystem!

På väg mot nya höjder Klara Steen-Petersson Lisa Ström klara.steen-petersson@vaxjo.se Vederslöv skola PUBLICERAT: 2020-09-15

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida