Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Omvärlden som lekplats Med omvärlden som lekplats

DELA

Med omvärlden som lekplats

Att ha en utegård kan ha många fördelar, men för oss här på Trummen ser vi det som en vinst att vi inte har en som vi kan kalla vår. Det ger oss möjlighet att utforska närmiljön och skapa kontakter vi annars inte hade gjort.

Bild

Utanför vår förskola finns det en fantastisk park, det är en allmän park, som heter Geometriparken, där alla är välkomna. Eftersom den inte är vår så kan vi inte bygga upp en konstant pedagogisk miljö. Vi har därför fått använda fantasin för att kunna ge barnen en betydande och pedagogisk utevistelse i Geometriparken. Vi har exempelvis byggt en uteateljé av en gammal tv-vagn. Det finns ute-böcker som vi tar med oss eftersom högläsningen är en viktig del av språkutvecklingen och vi vill att den ska vara levande hela dagen. Vi tar ofta med oss material ut som barnen önskar, så som dramatiseringsattiraljer eller konstruktionsmaterial. Men det som verkligen särskiljer parken från andra förskolegårdar är att alla är välkomna att leka där, det ger oss möjlighet att samspela med fler än bara barnen som vistas på förskolan.

Bild

När vi gör utflykter till fots använder vi ett promenadrep som är utrustat med öglor som barnen håller i. Repet ger säkerhet och vi har introducerat repet under en lång tid med korta promenader. Nu går vi långa sträckor och barnen har hittat tekniken för att samarbeta kring utrymmet på repet. Ofta när vi är ute och går eller cyklar så sjunger vi. Det håller humöret uppe och barnen får önska sina favoritsånger.

Genom att vistas ofta i samhället med barnen visar vi att barnen är samhällsmedborgare och att de också får ta plats och utnyttja de sociala plattformar som finns tillgängliga för alla. En sådan plats är biblioteket eller mataffären. Vi tar gärna med oss barnen när vi ska handla något till verksamheten och det är inte ovanligt att vi går till affären med uppåt 13 barn. Det är viktigt att lära sig att visa respekt för de gemensamma ytorna, men det kräver också tydlighet från oss pedagoger kring hur vi uppför oss när vi vistas på allmänna platser. Vi upplever i princip alltid att de vi möter är väldigt positiva och nyfikna på vad vi ska göra idag. Ofta vinkar förbipasserande och barnen vinkar glatt tillbaka.

Bild

Lådcyklarna är ett populärt inslag i verksamheten, barnen älskar att få knäppa på sig hjälmen och dra iväg på nya spännande äventyr. De ger en frihet vi aldrig haft innan, avståndet till skogen har i princip försvunnit och vi tar oss längre bort än någonsin. I de fyra cyklarna vi har får det plats sex barn i varje. Minst en gång i veckan åker vi iväg på utflykt, barnen ser alltid fram emot att få utforska nya platser. Syftet vi har med att vistas mycket ute i vår närmiljö är att riva ner naturen som kuliss. Att titta nära på och skapa en relation till naturen vill vi ska leda till att barnen får en varsam och omhändertagande hållning till den.

Bild

Vi samlar våra utflyktsmål på en stor karta som överblickar vårt område, på så sätt kan barnen tydligt se vart vi har varit och dessa bilder skapar ofta spontana möten mellan barnen där de berättar för varandra vad de upplevt på platsen. På kartan pekar vi även ut platser vi inte besökt men åkt förbi. Dessa platser har barnen visat mycket intresse för i sina samtal både med oss och sina kompisar. Att vara lyhörd för barnens tankar och frågor gör att vi kan ge dem inflytande i sin utbildning.

Bild

Att inte ha en gård har tvingat oss att hitta nya lösningar och att vara flexibla. Vi ser det som en möjlighet att få använda hela Växjö som vår lekplats där vi tillsammans med barnen får utforska alla de platser som lägger grunden för det livslånga lärandet.

KATEGORIER

Omvärlden som lekplats Julia Wieslander julia.wieslander@vaxjo.se Trummens förskola PUBLICERAT: 2019-11-05

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och elever. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida