Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Matte är kul! Förklara sammansatta figurer

DELA

Förklara sammansatta figurer

Det var inte så lätt att förklara hur man räknar area och omkrets i sammansatta figurer. Ett sammansatt ord: den här gången solros hjälpte mig att förklara sammansatta figurer.

Bild

Jag förklarade på många olika sätt men lyckades inte nå alla elever. Räddningen kom när jag använde begreppet solros som ett sammansatt ord och jämförde det med en sammansatt figur. Nu var det mycket lättare för eleverna att förstå för att de hade erfarenhet av sammansatta ord. De visste att man kunde dela på det sammansatta ordet för att se de självständiga delarna. Solros var ett bra exempel. Det bestod av sol och ros, sa eleverna. Vi gjorde samma sak med den sammansatta figuren. Vi började att dela figuren vilket var ett första steg som tydliggjorde de olika beståndsdelar i den sammansatta geometriska figuren.Med hjälp av geobrädor satt eleverna och bildade sammansatta figurer och delade på dem. Geobrädorna tydliggjorde för dem även när de räknade triangelns area. Eleverna var aktiva och med hjälp av några gummisnoddar skapade de nya figurer och diskuterade omkrets och area med varandra. Polletten trillade ner hos de flesta och det kändes som att jag hade alla eleverna med mig. Nu var de redo för att räkna i sina böcker utan att vänta på hjälp eller sudda ut sina felaktiga lösningar.

Det var som en aha-upplevelse för mig när jag märkte hur eleverna kunde använda den kända erfarenheten (sammansatta ord) som ett verktyg för att utforska det nya området inom geometri (sammansatta figurer).

Matte är kul! Azita Rouhi azita.rouhi@vaxjo.se Centrumskolan PUBLICERAT: 2021-04-14

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida