Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Matte är kul! Kort om Singapore-matematik

DELA

Kort om Singapore-matematik

Jag heter Azita och jobbar på Centrumskolan i Växjö. För knappt tre år sedan kom jag i kontakt med Singapore-matematik och blev inspirerad av modellen. Sedan dess har jag försökt utforma mina lektioner utifrån Singaporemodellens struktur och förhållningssätt.

Singapore-matematik har lyckats vända på en negativ utveckling i Singapore och numera står på topplistan i olika undersökningar. De har lyckats med elever som har engelska som andra språk. Man kan dra paralleller till skolsituationen i Sverige idag. En stor andel av eleverna har ett annat modersmål än svenska och forskning visar att kommunikativ undervisning är ett sätt att öka måluppfyllelse.

Lektionens struktur
Lektionerna är ofta delade i tre olika delar:

  • Vi utforskar: Ungefär 15–20 minuter till startuppgift där lärare är medforskare och väcker elevernas nyfikenhet.
  • Vi övar: Fördjupning och variation av första moment ca 15–20 min
  • Jag övar: Tredje och den avslutande delen av lektionen är individuell färdighetsträning och eleverna befäster sina kunskaper på egen hand ca 15–20 min.

Förhållningssätt
Jag har börjat förstå hur viktigt det är att fylla varje lektion med uppgifter som tränar olika förmågor hos eleverna. Att väcka lusten att undersöka hos dem och låta dem inspirera varandra. Min förhoppning är att alla elever ska kunna se tjusningen med matte och att de ska tycka att matte är kul.

Matte är kul! Azita Rouhi azita.rouhi@vaxjo.se Centrumskolan PUBLICERAT: 2020-10-22

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida