Sök
Translate

Use Google to translate this website

DELA

Lappa och laga

Lappa och laga. Smaka på orden - vad väcker de för tankar hos dig? Tänker du på fattigsverige, något lagat föremål du sett på auktion eller museum, din egen barndoms lappade byxknän, morfars stoppade strumpor, eller känner du rent av att det är ett rykande aktuellt ämne som det snackas mycket om och som du vill göra något av i slöjden nästa läsår?

Bild

För mig är det så att jag tänker på allt det där och lite till. När jag tänker på hur det gick till i min barndom och berättar om det, så känns det nästan som om jag berättar om något från medeltiden. Men faktum är att jag har varit med om att stoppa strumpor, se min mamma sprätta bort och vända min pappas arbetsskjortors krage och sy dit den igen, för att slitas på andra sidan, och hur hon repade upp en stickad tröja för att använda garnet till ett annat plagg. Oj, så långt bort de erfarenheterna känns från shopping på köpcentrum och klädcontainrar.

Men visst är det ett rykande aktuellt ämne också? På senaste tiden har det skrivits mycket om hur viktigt det är för miljön att vi ger våra kläder längre livscykel genom att laga dem i stället för att slänga dem. Jag har läst att svensken i genomsnitt slänger 8 kilo kläder per år i soporna. Dessa kläder kunde fått längre livslängd genom att man lagat dem, sytt om dem eller helt enkelt gett bort dem till någon annan istället för att slänga dem i soporna.

Enligt en doktorsavhandling gjord av Sandra Roos vid Chalmers universitet är klädköpen som vi svenskar gör fjärde största anledningen till landets koldioxidutsläpp. Faktum är att själva produktionen av kläder, som är den största miljöboven, är ganska svårt för oss konsumenter att påverka. Men vad vi kan påverka är att ta hand om våra kläder, laga dem och få dem att räcka längre. På så vis minskar vi t.ex. transporten som är en stor del av miljöpåverkan.

Det här är saker som snurrar i mitt huvud just nu. Jag tänker att det är något som jag vill jobba mycket med i framtiden med mina elever. Att lära dem vad kvalitet är, hur man tar hand om olika material och hur man lappar och lagar. Håller därför ögon och öron öppna för att själv lära mig så mycket som möjligt, letar artiklar, böcker och bloggar. Häromdagen beställde jag en ny bok som heter “Lappa och laga” men hittade också en gammal i hyllan som heter "Sy och laga". Båda verkar bra! Så ta en titt i din gamla, dammiga hylla i slöjdsalen - kanske hittar du också något gammalt guldkorn!

Läs mer om kläders miljöpåverkan, länk till annan webbplatstitta på en film från en kommersiell firma som lagar kläder, om hur man lagar jeanslänk till annan webbplats, kolla naturskyddsföreningens tips om en hållbarare garderoblänk till annan webbplats eller Sveriges konsumenters utmärkta sida “Stilmedvetenlänk till annan webbplats”. Här finns mycket att hämta! Surfa runt!

Lappa
laga
Bloggar Kristina Jönsson Nuszkowski kristina.j-nuszkowski@skola.vaxjo.se Teleborg Centrum PUBLICERAT: 2019-02-08

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida