Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Hulda och Otto - om slöjd Slöjd i coronatider

DELA

Slöjd i coronatider

I förra veckan kom coronaviruset allt närmare oss. Vi började förstå att läget blev allvarligare i samhället och att det var dags att vi även förberedde oss i skolan för olika alternativ av undervisning. Än så länge har det tack och lov varit ordinarie undervisning, dock med lite färre elever och lärare på plats, eftersom man ska vara hemma vid minsta lilla snuva.

Bild

Några saker har vi ändrat på i vårt dagliga arbete. Vi har till exempel under den senaste tiden börjat med att tvätta händerna innan vi börjar lektionen. Vi delar ju redskap med varandra så det känns som en enkel sak, att så långt som det är möjligt, inte sprida någon smitta den vägen. Annars flyter undervisningen på med ordinarie innehåll och takt. Har så goa elever, det är en glädje att undervisa varje dag och känna elevernas engagemang och glädje i arbetet. Att undervisa i slöjd blir ju ofta väldigt personligt då eleverna har stort elevinflytande över sitt arbete, att planera och genomföra en egen idé.

På studiedagen, som vi hade förra veckan, fick vi chans att förbereda oss för ett om-i-fall-att-scenario, även om ingen just nu tror att skolan kommer att stängas. Så man kan väl säga att vi planerat några uppgifter som är mer teoretiska, som till exempel lika gärna kan användas av en vikarie när någon av oss lärare är sjuk. Och så har vi packat uppgifter med broderikit, i fall vi skulle behöva slöjda i ett “vanligt” klassrum eller ta med en slöjduppgift hem. Där valde vi att göra en uppgift med fritt broderi. Det måste ju vara en praktisk uppgift, som man ska kunna göra på egen hand eller med hjälp av en lärare som inte är så van vid slöjd. Vi hoppas förstås att vi slipper använda den här uppgiften i corona-sammanhang utan att det förhoppningsvis blir en startuppgift till hösten istället. Det gäller att ligga i framkant!

Annars önskar vi slöjdlärare oss precis det alla andra i världen gör just nu - att vi alla håller oss friska och att det här går över snabbt. Om vi trots allt skulle få några snoriga sjukdagar hemma så är det ju alltid en tillgång att kunna slöjda lite för att mota tristessen.

Ta hand om er! Slöjda lugnt!

Hulda och Otto - om slöjd Kristina Jönsson Nuszkowski Kristina.Jonsson-Nuszkowski@vaxjo.se Teleborg Centrum PUBLICERAT: 2020-03-26

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida