Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Hulda och Otto - om slöjd Sommartips från hängmattan

DELA

Sommartips från hängmattan

Så då var läsåret slut, jag har satt alla betyg, sjungit “Den blomstertid”, sagt adjö till min nia och önskat alla kollegor en trevlig semester. Avslutningsdagen hade jag förstås folkdräkten på mig. Är man textillärare måste man ju leva som man lär - eller hur?

Närbild på ett tyg

Västernärkesdräkt.

Folkdräkten är ju ett av de mest miljömässigt hållbara plagg jag kan tänka mig. Den är modern över tid, har fantastisk kvalitet och passar att ha i alla sammanhang, från personalfesten till nobelfesten. Snacka om ett plagg i tiden!

Annars tänkte jag ge dig lite tips på vad du kan göra i sommar. Bara för att terminen är slut är det ju inte så att man slutar vara lärare eller blir ointresserad av hantverk, konst och slöjd. Under ledigheten vill man ju gärna fylla på med idéer, bli inspirerad och hinna slöjda på egen hand.

Först kommer några radiotips för hängmattan. Älskar radio, men tyvärr hinner jag sällan lyssna, men sommaren är idealiskt att använda till att “komma i kapp” via poddarna, i hängmattan, med målarpenseln i handen eller vid symaskinen. Häromdagen trillade jag över ett intressant avsnitt ur programserien “Språket” Länk till annan webbplats. som jag tror att ni också skulle tycka var intressant. Det här avsnittet tar upp ursprunget till olika slöjdord. Här får man t.ex. reda på varför städet i smide heter som det gör, ursprunget till namnet “fogsvans” och varför det i hela fridens namn heter knyppling.

En annan programserie som jag följer regelbundet är “Stil”. Det avsnitt som jag rekommenderar handlar om något så udda som Glamping Länk till annan webbplats.- camping på lite mer glamoröst vis, men det är främst intervjun med världsberömda trendspanaren Li Edelkoort 44 minuter in i programmet som jag tycker ni ska lyssna på. Där väcks tankar kring framtidens människa, klimatet och mode som är mycket intressanta att reflektera över ur ett slöjdperspektiv. Jag är övertygad om att de förmågor som vi tränar i slöjden är oerhört viktiga ur ett framtidsperspektiv, både mänskligt och ekonomiskt, och de tankar som Li Edelkoort tar upp stärker min uppfattning ytterligare. För övrigt finns det många bra avsnitt av Stil som går att lyssna på, men det här är ett av de senare som “fastnat” i huvudet på mig.

Sommar i P1 är ju annars ett givet program att lyssna på. Självklara val den här sommaren blir förstås modeskaparen Carin Rodebjer (5/7), konstnären/brodösen Britta Markatt-Labba (19/7) och kanske lite mer otippat ur slöjdvinkel - Anna Rosling Rönnlund som är medgrundare i stiftelsen Gapminder (31/7). I den sistnämndas fall är jag nyfiken på om hon kommer att prata om att hennes bakgrund som konstnär har påverkat hennes möjligheter att visualisera statistik på ett så bra sätt.

Sommaren är ju också en härlig tid att resa runt och uppleva saker. På sommaren är det ju många hembygdsgårdar, hantverksmässor och evenemang som är intressanta ur ett slöjdperspektiv. Några av de mer kända är Hantverksmässan i Hjo Länk till annan webbplats. och Gammelvala i Brunskog Länk till annan webbplats.. Men glöm för all del inte de små lokala hembygdsgårdarna, det finns så mycket inspiration att hämta i de folkliga allmogeföremålen! Förra året åkte jag till Hälsingland och besökte hälsingegårdar, snacka om inspiration!

Ett annat inspirerande museum som jag gärna besöker gång på gång är Textilmuseet i Borås. Länk till annan webbplats. Det är definitivt ett museum som hela familjen kan gå på. Jag var där nu i vintras och tittade på en fantastisk utställning om modeskaparen Balenciaga men fick också mycket inspiration av deras fasta utställning om textila material och textilproduktion både ur ett historiskt och nutida perspektiv. Det var mycket att ösa ur som lärare och jag kunde använda bitar av det direkt i min undervisning. Just nu har de en utställning där det konstnärliga hantverket inom teaterkostym och fotografi behandlas. Utställningen heter “In character” och verkar mycket spännande.

Den fasta utställningen ger inspiration till undervisningen.

En annan källa som inspirerar undervisningen tycker jag är konst. I år kommer jag att besökaOpen art i Örebro, ett evenemang man inte får missa! Det här är en återkommande biennal för samtidskonst där en mängd specialinbjudna konstnärer fyller Örebro centrum med olika installationer, just i år är det främst nordiska konstnärer som är inbjudna.

När jag ändå är i Örebro tänker jag passa på att besöka utställningen Paper Magic som just nu finns på Örebro slott. Det är en utställning som man tidigare kunnat se på Livrustkammaren i Stockholm och Kalmar slott men jag har missat båda tillfällena. Konstnären Isabelle de Borchgrave har i utställningen återskapat historiska kläder i papper, det verkar helt fantastiskt.

Som avslutande tips måste jag nog, som gammal elev på skolan, göra reklam för ett besök på Capellagården Länk till annan webbplats. i Vickleby Öland, skolan som en gång startades av en av våra mest kända möbelformgivare men också pedagogiska tänkare om skapande verksamhet - Carl Malmsten. Kanske har några av er slöjdlärare varit på kurs där, sommarkurs som funnits i många år eller de alldeles utmärkta fortbildningsdagar som de inbjudit till på senare år. Men det är också ett besöksmål som är fantastiskt även för privata syften. Sommarens elevutställning som visar textil, keramik och trä, miljön med den vackra trädgården och den öländska miljön är inspirerande och förförande.

Till sist önskar jag er alla en underbar, vilsam och inspirerande sommar. Ha det gott, ses till hösten!

Hulda och Otto - om slöjd Kristina Jönsson Nuszkowski Kristina.Jonsson-Nuszkowski@vaxjo.se Teleborg Centrum PUBLICERAT: 2019-06-25

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida