Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Elevhälsan i mitt hjärta Ögonblick kan inte fångas i ord

DELA

Ögonblick kan inte fångas i ord

”Sandra, har du glömt musiken idag?” Ett uppmärksamt barn som kom för en pratstund. Den här dagen hann jag inte få upp min dator innan det knackade på dörren.

Bild

Samtalet riktas vidare kring musiken och att detta barn noterat att ”idag var det ingen lugn musik i bakgrunden”. Vidare berättar barnet för mig att "musiken gör mig lugn och trygg. Det gör att jag har lättare för att prata”.

Det första jag vanligtvis gör på morgonen är att sätta på lugn avslappningsmusik på youtube. Det finns en som är barnens favorit med djur i bakgrunden. I alla år har jag gjort detta och det har blivit en rutin för mig. Det har alltid funnits ett syfte med det, även på mina tidigare jobb där jag i stället mer jobbat med samtal till föräldrar. Att göra miljön i rummet välkomnande, ge en möjlighet att hitta sitt eget lugn och känna att här är jag trygg har alltid varit av betydelse för mig. Den där musiken brukar bli magisk och även en hjälp i samtalen, om det kommer en tystnad som ibland kan vara svår för ett barn att möta och förstå. Känslor kan mötas med hjälp av något annat som finns där i bakgrunden och som inte bara handlar om orden. Ögonblick som inte alltid kan fångas med ord, utan det är i rummets närvaro något växer fram.

Ja, syftet är att ge utrymme för kroppens oxytocin - lugn- och rohormoner - vilket är det bästa skyddet när kroppen är under stress, eller när ”hotsystemet” är aktiverat. När barnet känner sig trygg i miljön, så är det lättare för hjärnans skyddsbarriärer att släppa taget, smärtan som finns kan komma ut och försvaren släpps. När detta sker, då öppnas möjligheter för samtal i en ömsesidighet. Innan dess är samtalen av en annan karaktär.

Ett samtal oavsett om det handlar om kompisrelationer, mat, sömn, stress, oro eller ångest så behövs närvaron finnas där. En närvaro som öppnar för tillit och trygghet. Vi har alla olika vägar att skapa detta i våra yrken, men för mig har musiken, dovt ljus, lekfulla och stärkande affirmationer blivit en väg framåt och som jag upplever uppskattas hos både stor och liten.

Var rädd om dig, var rädd om varandra.

Allt gott /Sandra

Elevhälsan i mitt hjärta Sandra Österström sandra.osterstrom@vaxjo.se Skolsköterska Kalvsvik Vederslöv Tävelsås PUBLICERAT: 2023-03-23

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och elever. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida