Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Elevhälsan i mitt hjärta Hur är du snäll mot dig själv?

DELA

Hur är du snäll mot dig själv?

Att vara snäll mot sig själv, kanske är det det viktigaste - och det svåraste - vi behöver hjälpa våra barn med.

Bild

Jag sitter stilla och hör ljudet av andetag. Det är tyst förutom att det i bakgrunden är toner av fågelkvitter och vattenbrus. Jag får påminna mig om att runt mig sitter det barn. En massa barn. Barn som snart är tonåringar. Kroppar i förändring och tankar kring livet. De blundar och försöker hitta sitt andetag. Stämningen är nästintill magisk, alla har landat i en stillsam närvaro i sig själva. Jag känner en värme i min kropp och får ett leende i ansiktet. Det är så viktigt, just detta! Att våra barn och ungdomar får redskap och möjlighet att blicka inåt i sina kroppar. Fundera kring stress och återhämtning. Vad behöver jag för att må bra och att våga vara stilla en stund? Jag har ett barn som börjar snyfta litegrann och ett annat barn som hamnar i sömn.

Jag märker hur viktig stunden är och låter dem få stanna här ett tag till. Jag omfamnar stunden och tänker på oss människor, att vi alla bär på vår egen berättelse och allt som finns på insidan av kroppen. Det som kanske inte syns utåt sett, men kan få andra uttryckssätt när det blir för mycket att bära. Vi har de barn som riktar denna energi utåt genom att vara ”ett besvärligt” barn medan andra riktar energin inåt. Det drabbar dem själva. Kanske finns det rivsår på armen, naglar som bits av eller sömnen som är svår att möta.

Vi är alla olika och med olika uttryckssätt, men det jag vet är att vi behöver stötta våra barn att lära känna sig själva, inifrån och ut. Vi behöver förstå vad de möter och varför de reagerar som de gör i olika situationer. Att bakom olika beteenden finns det behov som behöver ges näring. Det är där vi behöver rikta ljuset för att förstå. Vi behöver möta barnet där barnet är.

Jag kastas tillbaka till stunden där med barnen, när jag märker att ett ljus brunnit ut och det kommer en annan doft i rummet. Sakta ber jag barnen komma tillbaka och väcka kroppen till liv igen. Därefter är miljön fortsatt lugn och stillsam. Barnen har landat i något, i nuet, i sig själva. När denna landning har skett, så är det betydligt lättare att prata vidare. Jag pratar om känslor och behov, vidare in på ämnet stress och vilka uttryckssätt det kan ha och sedan återhämtning. Tankarna är många. Några barn pratar, medan ett annat väljer att vara tyst. Här vill jag att de ska få landa, utan krav på prestation. När jag inleder stunderna tillsammans med barnen, så säger jag alltid det. ”Du väljer själv om du vill prata eller bara sitta en stund och lyssna. Däremot finns jag här efteråt om du vill prata då. Det finns inga krav här på att du ska prestera.”

”Vad behöver du fina barn för att må bra och ha kontakt med dig själv?” Att vara snäll mot sig själv, är kanske det svåraste vi behöver hjälpa våra barn i. Det är mycket fokus på hur vi ska vara en snäll kompis, men vi får inte glömma det viktigaste: Hur är vi snälla mot oss själva? Hur lyssnar jag på mina behov? Vad behöver jag för att må bra?

Där är ofta mina fokus i samtal med barnen för när vi börjar lära känna oss själva i våra känslor och behov, så är det lättare att blicka utåt och förstå vad andra behöver.

Vi inledde stunden där på golvet med tända ljus och avslappning. Vi avslutar med lite dans och musik. Även det med ett syfte, nämligen att hjälpa emotioner och energier att hitta sunda sätt ut ur kroppen. Sen finns det inget bättre än att mötas i ett skratt tillsammans!

Var rädd om dig och varandra.

Kram Sandra

Elevhälsan i mitt hjärta Sandra Österström sandra.osterstrom@vaxjo.se Skolsköterska Kalvsvik Vederslöv Tävelsås PUBLICERAT: 2022-03-24

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och elever. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida