Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Elevhälsan i mitt hjärta ”Jag är stolt över dig! Bra jobbat”

DELA

”Jag är stolt över dig! Bra jobbat”

1,2,3 och sen är det färdigt. Det kommer gå bra och du klarar det. Jag lovar, fina barn. Det är okej att vara ledsen och känna sig rädd. Det är inte varje dag du gör det här i skolan.

Bild

Jag håller din hand, du får sitta i mitt knä. Eller vill du ha ett gosedjur i ditt knä och kanske kan du titta på tavlan där. Efteråt får du en godis och så finns det en liten lapp till dig. Här får du en servett med små hjärtan på, du kan torka dina tårar. Låt tårarna komma, de är så välkomna här. Jag märker att du är arg, är det så att du egentligen känner dig rädd för att ta sprutan? Två ögon nickar …

Det är natt och jag drömmer om alla barn och allt jag fått säga den här veckan. Kroppen är matt men ändå full en glad energi, allt peppande och stärkande för att barnen ska känna sig sedda och få visa sina känslor. Nu är det fredag och jag är trött. Hjärnan går fortfarande på högvarv och jag hör allt peppande därinne. Jag ser barnens olika ögon framför mig och får ett leende på mina läppar. Jag tänker kring alla färgstarka ögonblick jag fått uppleva den här veckan.

Det är nog svårt att förstå för en del vad det innebär att vaccinera en hel vecka på fyra skolor, alla barn som ska peppas, omfamnas och lyssnas till. Föräldrar som är oroliga och hör av sig. Samtidigt, så säger jag WOW! Tänk att jag får bli en del av detta och att få möta barn på det här viset, att göra den stunden som barnet är hos mig till något fint. En stund där mycket känslor kan finnas och att stärka barnet i sig själv. Ibland går en vaccination snabbt, ibland tar det en timme… Ändå, lika betydelsefullt att möta barnet i något som skapar en känsla av samhörighet och trygghet. Vid min sida har jag en annan skolsköterska och det är tur vi har varandra. Det behövs, både att vara två utifrån säkerhetsaspekter och att ha någon att dela den här stunden tillsammans med. Sen att vi båda tänker lika och sätter plåster på de barn som faktiskt inte vågade ta sprutan… och varför gör vi det? Jo, när jag ser två ögon som möter min blick. Ett barn som inte vill ta sprutan och försvaret byggs starkt, jag ska INTE göra det. Då gäller att försöka förstå vad som finns bakom och vad det är som gör att barnet ändå stannar kvar… Jo, vad ska kompisarna säga om jag inte vågar ta sprutan?

Att försöka förstå vad barnet känner och vad som påverkar uttrycket, att det egentligen handlar om rädsla. Då hjälper det att sätta ord på detta och mötet blir annorlunda. Vi får ett annat utgångsläge. Barnet släpper delar av sitt försvar och kan istället säga att det finns en rädsla och vill ha sin förälder med, men samtidigt inte visa sig sårbar för kompisarna och berätta att sprutan inte togs. Då hör jag mig själv säga ”Vet du, vi sätter på ett plåster och så får du en lapp med dig, precis som de andra barnen. Det blir vår hemlighet att du inte fått sprutan, så kommer du en annan dag tillsammans med din mamma eller pappa”. Det kommer en nickning från barnet och en känsla av att känna sig sedd …

Samtidigt blir jag stolt över mig själv och min fina arbetskamrat. Det är så viktigt att se barnets perspektiv, att försöka förstå och att tänka utanför boxen.

Vaccinering och att möta så många barn under en vecka är krävande, men vad fantastiskt det är att få möjligheten att möta just så många barn och att se barn springa ut från rummet och faktiskt vara stolta över vad de har klarat av och att jag själv fått möjlighet att ge några stärkande ord på vägen … Kanske är det något barn som behövde det lite extra just den dagen.

Förra helgen klippte jag över 150 lappar till barn – små ”pepplappar” att få efter vaccinationen. Idag tänkte jag ge mig själv och min fina arbetskamrat en likadan. ”Jag är stolt över dig. Bra jobbat!” Jag är stolt över den här veckan och vad som fick växa fram i mötet med ett gäng härliga barn i olika åldrar.

Ta hand om dig och varandra.

Med Värme,

Sandra

Elevhälsan i mitt hjärta Sandra Österström sandra.osterstrom@vaxjo.se Skolsköterska Kalvsvik Vederslöv Tävelsås PUBLICERAT: 2021-09-17

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida