Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Elevhälsan i mitt hjärta Vuxna som skiner upp i barns närvaro

DELA

Vuxna som skiner upp i barns närvaro

Drygt tre veckor har gått sedan eleverna landade på skolan och jag har njutit varje dag. Äntligen är skolan som vanligt igen. En skola utan elever är som att gå på tivoli, utan några karuseller. Jag trivs bäst när jag är omringad av barn. Det är i deras sällskap jag får blomma och trivas.

Bild

Veckorna har inneburit att återanknyta kontakten med barnen. Kanske undrar du vad jag menar med det? Jo, en sommar innebär en separation och en tid ifrån skolan. Det har tagit mig tre veckor att återanknyta relationer, vara lite här och där, binda ihop kontakter med barnen igen. Detta genom att möta dem i korridoren, ta del av deras berättelser vid matbordet, spela ”King” på rasten och låta min dörr stå öppen, så barnen kan kliva in. Viktiga veckor att återta kontakten till varandra. Fortsätta där vi slutade innan sommaren och att komma tillbaka till de barn där kontakten varit mer djup och visa att jag fortfarande finns där. Lyfta personliga saker som barnen berättat för mig som främjar att de känner sig sedda – att de vet att jag fortfarande finns där för dem.

För mig är det betydelsefullt att barnen ska känna sig sedda och bekräftade. Jag vill vara en vuxen som är pålitlig och som minns detaljer de delat för mig, att jag skiner upp i deras sällskap och gläds att se dem komma gående på skolgården.

Barn behöver vuxna som är trovärdiga och som vill lyssna på dem. Att få möta ett barns ögon och berätta att jag längtat efter att lyssna på hur deras dag varit är en ynnest. När jag får se stjärnögon som lyser upp och berättar kring fantasier och drömmar, att just jag få omfamna dessa ord.

Hur vårt kroppsspråk speglas utåt sett till barnen är en väsentlig del och påverkar hur barnen skiner upp. Barnen märker direkt om vi känner att de är jobbiga eller om ögonen visar att vi inte riktigt är närvarande eller suckar. De speglar sig i oss omedelbart och det är därmed betydelsefullt att fundera kring hur vi själva speglas utåt sett. Hur upplever barnen oss? Vilken energi sprider jag runt mig?

Barn behöver vuxna som skiner upp i deras närvaro när de efter ett sommarlov eller helg kommer gående på skolgården, kliver in i klassrummet eller slår sig ner i min soffa. Det är där tilliten börjar växa fram och som gör att barnen trivs i skolan.

Mina första veckor har handlat om just detta – att vilja sprida leenden och få barnen att känna sig välkomna tillbaka till skolan. Det blir en väg att aktivera samspelet och skapa kontakt med barnen. Och genom att skapa tillfällen för ögonkontakt, ett leende och en nickning kan mellanrummet mellan mig och barnen åter bli en plats för välkomnande och gemenskap.

Nu ser jag fram emot en fortsatt fin termin med en mängd fina barn och ta del av deras berättelse, samtidigt som jag jobbar både relationstärkande och hälsofrämjande med elevhälsa i fokus.

Ta hand om dig och varandra.

Med Värme,

Sandra

Elevhälsan i mitt hjärta Sandra Österström sandra.osterstrom@vaxjo.se Skolsköterska Kalvsvik Vederslöv Tävelsås PUBLICERAT: 2021-09-08

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida