Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Elevhälsan i mitt hjärta Prata om kroppen, gränser och sexuella övergrepp

DELA

Prata om kroppen, gränser och sexuella övergrepp

Den senaste tiden har några barn kommit till mig och pratat om att de känner sig rädda på nätet. Okända personer kontaktar dem och frågar om de kan skicka "nudes". Därför pratar jag i klasserna om skillnaden mellan bra hemligheter och dåliga hemligheter.

Bild

Det är på väg att bli vår. Skolgården är full av spralliga barn som leker, vandrar runt och fotbollsplanen används aktivt. En glädje sprider sig i min kropp, men den blandas ut med en dos vemod. Barnen ser till synes glada ut, men en del ögon jag möter talar ett eget språk. Jag vet eftersom jag fått ta del av det som finns bakom dessa ögon. Det är saker som påverkar mig och som påverkar barnen. Saker som är svåra att ta på, men det finns. Jag talar om barns utsatthet på nätet, mobbning och sexuella övergrepp. Varför ska det ens finnas? Varför ska jag ens behöva fundera kring det? Tanken slår rot och jag blir frustrerad. Varför kan inte barnen bara få vara barn och leva tryggt, leka, träffa vänner, titta på film, spela minecraft, lyssna på musik och äta glass?

Den senaste tiden har några barn kommit till mig för att berätta om att de känner sig rädda på nätet. Det är människor som söker kontakt med dem, ber om ”nudes” och de pratar i anonyma forum där de skriver saker till varandra. Saker som påverkar barnen. Ja, under några dagar var det många av dessa saker som kom till mig och därmed behövde jag tänka nytt, i ett större perspektiv. Detta för att kunna nå ut till fler barn och även deras föräldrar, gällande barns utsatthet på nätet.

Mobiler på ett bord.

Några dagar senare stod jag där med fjärilar i magen. Redo att prata om kroppen, gränser och sexuella övergrepp i årskurs 6. Innan dess tog jag kontakt med deras föräldrar för att skicka film och material gällande hur de kan stötta barnen i detta. En pirrig känsla av stolthet sprider sig när jag står där och pratar med barnen. Jag introducerar begreppet grooming och vad det innebär. Likaså, att det finns skillnad på hemligheter, vad är en bra respektive dålig hemlighet? Vem kan vi prata med om vi bär på dåliga hemligheter som påverkar oss inne i kroppen? Vi såg filmen ”Jag tror jag är lite kär i dig” där vi fick följa flickan Nadja som via nätet träffar en kille. En kille som hon blir kär i och deras relation började som en bra hemlighet. En sådan hemlighet som ger fjärilar i kroppen av glädje och spänning. Så småningom börjar relationen att ändra karaktär och det som började som något vackert, blir en dålig hemlighet där sexuella övergrepp via nätet sker. Filmen bygger på en verklig händelse. Efter filmen så diskuterade vi utifrån olika frågor och barnen är kloka, men de behöver utrymme att prata om sådana saker. Ett utrymme att prata med vuxna som kan vägleda och lotsa barnen på deras resa genom barndomen.

Tända ljus.

Det som är så fint är att efter en sådan stund i en klass, så kommer det ofta barn till mig. Även min brevlåda fylls med lappar. När dörren till olika samtal öppnas på glänt, så vågar barnen berätta saker som de inte berättat om innan. Det sker en ny början i relationen och de får lära känna mig ytterligare.

Nätet har gett barn tillgång till en stor värld, men vi får inte glömma att även världen har tagit ett grepp om våra barn. Vi behöver lotsa våra barn i den här världen, precis som vi skulle åkt till en ny stad tillsammans. Vi skulle göra den resan tillsammans. Om barn ska våga prata med oss vuxna när det händer saker på nätet eller i ”verkliga livet”, så är det av vikt att vi öppnar upp för dessa samtal och inbjuder till det. Vi behöver prata om kroppen, gränser och sexuella övergrepp. Om vi vuxna får det naturligt att prata om det, så tror jag att det blir lättare för barnet att söka stöd om något händer. De kliver in genom dörren som står på glänt och där ett samtal påbörjats redan innan det egentligen var aktuellt.

Efter påsklovet ser jag fram emot att besöka årskurs 5 och även där prata om hemligheter, bra och dåliga hemligheter, men med fokus på kropp, känslor och sexuella övergrepp.

Tills vi hörs nästa gång – var rädd om dig och ha det bra!

Med Värme Sandra

Elevhälsan i mitt hjärta Sandra Österström sandra.osterstrom@vaxjo.se Skolsköterska Kalvsvik Vederslöv Tävelsås PUBLICERAT: 2021-04-01

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida