Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Elevhälsan i mitt hjärta Samtal och väderlekar

DELA

Samtal och väderlekar

Jag tänker på samtalen. Alla samtal som jag får möta. Livsberättelser jag får bli en del av och lyssna till. Det är samtal som följer alla dess väderlekar. De bjuder på sol, regn, åska, storm, hagel och vindar. Ibland är det växlande molnighet eller något däremellan.

Bild

När inbjudan till ett samtal kommer, oavsett dess väderlek är det viktigt att våga stå kvar. Även om vindarna blåser. Mitt i allt så behöver jag vara där och förmedla trygghet och visa att jag klarar av att lyssna på det jag får höra.

För mig skapas magi i ett samtal när denna öppning sker. När jag märker att ett barn eller kanske en förälder känner tillit, öppnar upp för att dela tankar och känslor, så är det storartat. Det skapas ett sammanhang av samhörighet. Det är utifrån det här sammanhanget saker sedan kan växa fram. Både i relationen till varandra, till sig själv och utifrån sitt sammanhang.

För en tid sedan när jag kom till jobbet, så stod det fem hoplimmade stenar på mitt skrivbord. En handskriven lapp låg bredvid där barnet beskrev olika delar av kroppen och en insikt som infunnit sig. Ofta använder jag mig utav symboler i samtalen för att underlätta för barnen att förstå. Stenar, batterier, blommor och frön. Listan på symboler kan göras lång.

Det här var ett barn som ofta slår sig ner i min soffa. Barnet hade mycket minnen från stenstränder och samtalen handlande ofta om stenbyggen som skapats på stränder och att det gav ett lugn i kroppen. Därefter utvecklades samtalen vidare om våra olika nivåer inne i kroppen, precis som stenbygget. Tänk så viktigt det är att våga möta en annan människa lite längre in i kroppen och att se bakom det yttre. För att komma tillbaka till stenarna som barnet lämnade, så var det en bekräftelse att barnet förstått att det fanns någonting mer bakom de beteenden som visades. Det fanns ett behov som barnet behövde bli hjälpt i, men själv inte hade orden att uttrycka. Istället blev det storm och vindar, känslor som söker uttrycksvägar. När denna insikt många gånger landar hos barnen, så skapas en medvetenhet och när denna medvetenhet kommer, så ändrar ofta samtalen karaktär. Det är först när barnen själv hittat ord på sina tankar och känslor som det blir riktigt verkligt.

Ja, att jobba med barn och ungdomar berikar mitt liv. Samtalet är det viktigaste jag jobbar med och det är grunden i allt. För oavsett vad jag får möta, om det handlar om skrubbsår, vaccinationer, ensamhet, mobbning, stress, självbild, konflikter eller kanske kurragömma på rasten, så grundläggs allt i samtalet. Mellanrummet till varandra. Precis som jag skrev innan, så är det där magi kan skapas och tillitsfulla relationer kan växa fram. I alla fall om ni frågar mig 😊.

Var rädd om dig och varandra!

Med Värme Sandra

Elevhälsan i mitt hjärta Sandra Österström sandra.osterstrom@vaxjo.se Skolsköterska Kalvsvik Vederslöv Tävelsås PUBLICERAT: 2020-12-09

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida