Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Elevhälsan i mitt hjärta Varje barns skimrande

DELA

Varje barns skimrande

Jag har precis kommit tillbaka från en promenad i skogen, sida vid sida med en elev. Samtal som handlat om allt möjligt, från Pokémon till kroppens alla känslor. Hand i hand med känslan av ensamhet och att fundera kring livets stora frågor.

Bild

Ett fint barn som befinner sig på en resa genom livet och som försöker förstå livet utifrån sitt sammanhang. Där jag får äran att lyssna och kliva in som en ödmjuk gäst, i just det här samtalet. Förresten, så kommer jag troligtvis aldrig vänja mig vid att använda ordet elev, så då vet ni varför jag fortsättningsvis kommer säga barn.

För att komma tillbaka till promenaden. När jag känner den där inbjudan i samtalet är det speciellt, att jag får lyssna och många gånger hjälpa barnet framför mig att sätta ord på vad som kan kännas i kroppen. Det är en ynnest, minst sagt. Just den här dagen och på den här promenaden lyste hösten med alla sina vackra färger och nyanser. Det kan få mig att tänka på att alla barn har sin speciella färg som är viktig att omfamna. Varje barns skimrande är ett stort ansvar vi vuxna har att bejaka och ge lyster till.

Oavsett vad jag har framför mig, om det handlar om ett barn som har slagit sig, känner oro eller ledsamhet, så är relationsbygget grunden i allt. Hur jag möter och bjuder in i samtal påverkar hur barnet framför mig upplever just den stunden och vågar berätta vad som egentligen upplevs i kroppen. Faktiskt inte bara det, hur jag möter barnet påverkar även hur barnet möter sig själv och ser på sig själv. Om vi inte har relationen till varandra, så är det svårt att komma vidare. I alla fall utifrån ett samtal som bygger på tillit och där barnet känner sig trygg med mig som vuxen. Även att barnet fortsättningsvis känner att dörren mellan oss är öppen och där det bara är att kliva in.

Jag brukar tänka att den viktigaste resan vi gör i livet handlar inte om resmål till olika platser eller länder, utan den resan som sker inom oss. Vår inre resa att lära känna sig själv och förstå sig själv, utifrån sitt sammanhang. ”Att växa inifrån i allt fint som är jag” har jag en stor längtan efter. Nämligen att alla barn ska få växa upp och känna sig viktiga för den de är och att de duger precis som de är. Det är även min drivkraft och det som gör att jag varje dag går till jobbet med lätta steg. Just denna längtan att få möta barn på olika vis, allt från ett hej på skolgården till samtal i min soffa eller över ett skadat knä, men att omfamna dessa stunder och börja bygga på något fint tillsammans. Något som kanske kan påverka ett barn på sin resa framåt genom livet.

Tänk att varje dag få möta en skolgård full med barn där alla har sitt unika skimmer. Det är minst sagt, en förmån i livet.

Ta hand om dig!

Med Värme Sandra

Elevhälsan i mitt hjärta Sandra Österström sandra.osterstrom@vaxjo.se Skolsköterska Kalvsvik Vederslöv Tävelsås PUBLICERAT: 2020-11-20

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida