Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Digitala verktyg QR-kod på ett säkert sätt i förskolan

DELA

QR-kod på ett säkert sätt i förskolan

Det har blivit populärt med QR-koder i förskolorna, för att låta barnen se sagor, filmer mm på iPads. Här ska du få lära dig ett enkelt och säkrare sätt att ta mer kontroll över innehållet.

Bild

Förskolorna i Växjö kommun använder sig av Office 365 som molnplattform. O365 innehåller mängder med bra verktyg, men nackdelen är att det mesta är ”inlåst”, och man kan inte dela material till någon som inte har ett konto i kommunens O365.
Barnen på en förskola har inga egna konton, och det betyder att en pedagog inte kan dela material till barnens iPads på förskolan.

Men det finns ett verktyg i O365 som faktiskt har en väg ut på nätet, och det är verktyget Forms (Formulär) där man kan bygga enkäter, frågeformulär, anmälningsformulär mm.
De formulär man skapar, kan man "Dela till alla med länken”, även utanför Växjö kommun. Dessa länkar fungerar då även på barnens iPads och de kan ta del av ditt egenproducerade innehåll.

Det vi gör i formuläret är att lägga in bilder, korta texter och YouTube-klipp, så att vi ”behåller” barnen kvar i det de ska titta på, och att de inte försvinner ut på nätet.

Tänk på att testa YouTube-klippen så att de inte ger ”förslag” på nya klipp.

Tips: Du kan skapa roliga tävlingar, skattjakter och frågelekar med hjälp av formulären så det är ett perfekt verktyg att skapa pedagogiska och roliga spel och material.

När du har skapat ditt formulär, så kan du enkelt Dela det (glöm inte att Dela till alla med länken), och då får du automatiskt en QR-kod som du kan skriva ut, plasta in och använda på förskolan.

( Om du använder en annan molntjänst som Google Suite for Education, kan du göra samma sak med Google Formulär, vilket fungerar på liknande sätt.)

I nedanstående film berättar och visar jag hur du gör.

Digitala verktyg Per Klasson per.klasson@vaxjo.se Gymnasieskolorna PUBLICERAT: 2019-03-21

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida