Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Digitala verktyg Inte bara text

DELA

Inte bara text

Skolan är väldigt textbaserad, men det finns mängder med visuella verktyg som vi har tillgång till i våra skolor, men som vi lätt glömmer bort. I det här blogginlägget ger jag tips på ett smart verktyg som fungerar som en interaktiv skrivtavla, fast online.

Jamboard

Google Jamboard kan liknas vid en whiteboard eller anslagstavla online, där man kan rita, lägga upp bilder och texter tillsammans.

Du hittar Jamboard på jamboard.google.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. när du är inloggad i ditt Googlekonto som du har fått via skolan. Du hittar även Jamboard i Appväljaren när du är inloggad.

Använder du iPad så finns Jamboard som app i Appstore.

Förutom att använda Jamboard som en interaktiv skrivtavla, kan du skapa en mängd spännande lärverktyg som du till exempel kan dela till dina elever via Google Classroom.

Ordförståelseövning

Lägg upp en mängd ord och ordförklaringar på en Jamboard-sida som eleverna får koppla ihop genom att antingen dra linjer emellan, eller flytta ihop lapparna som hör ihop. Genom att även lägga in bilder, kan man träna ordförståelse på andra språk.

Varför inte låta eleverna själva skapa egna ”ordförståelseövningar” med ord som de tycker är svåra och som de sedan delar med varandra och klassen?

Brainstorming

Att köra en så kallad ”brainstorming” med gula notislappar som man sätter upp på en vägg är vanligt när man ska lösa problem, påbörja ett projekt eller arbetsområde och så vidare.

Jamboard är det perfekta verktyget för att i grupp köra en brainstorming där deltagarna kan skriva sina ”notislappar” i olika färger. Låt dem även få lägga in enkla bilder som symboliserar deras idéer och tankar.

Tankekarta – mindmap

Tankekartor är ett mycket effektivt sätt att visuellt sätt göra anteckningar på. Det ger en helt annan översikt över ämnesområdet, än om det är i ren text.

Det finns många mer eller mindre avancerade mindmap-program, men många gånger vinner ett enkelt program i längden. I Jamboard är det mycket enkelt att skapa en tankekarta och sortera de olika tankarna i olika noder efter färg och med linjer osv.

Se en film som visar hur du kommer igång med Jamboard och hur tipsen ovan fungerar.

Digitala verktyg Per Klasson per.klasson@vaxjo.se Gymnasieskolorna PUBLICERAT: 2019-03-06

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida