Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Det livslånga lärandet Sommarhälsning från SYV

DELA

Sommarhälsning från SYV

Nu är sommaren här igen och plötsligt kan jag räkna antalet arbetsdagar som är kvar innan semestern på två händer. Det är ett händelserikt läsår jag blickar tillbaka på, mitt andra år i Växjö kommun och sjunde som studie- och yrkesvägledare.

När jag tänker tillbaka minns jag yrkesnätverket för SYV:are som har haft flera givande träffar, med både nya och gamla kollegor. I januari hade vi en utbildningsdag med på temat “studie- och yrkesvägledning - hela skolans ansvar” och hela våren har präglats av arbete med att ta fram en SYV-plan. Tillsammans med skolledare, lärare och annan skolpersonal i östra området har jag inventerat hur skolorna jobbar med studie- och yrkesvägledning i undervisningen och vi har hittat många aktiviteter som kan kopplas till Växjö kommuns riktlinjer för arbetet med studie- och yrkesvägledning.

Den 9 juni slutade åtta klasser åk 9 på Fagrabäckskolan. De flesta spända av förväntan inför höstens utmaningar - gymnasiet. Under våren har många elever slitit och kämpat för att uppnå gymnasiebehörighet. Årskurs 9:s arbetslag har gjort ett fantastiskt arbete för att stötta eleverna att nå sina mål, och ofta har lärarna kommit till mig med frågor kring behörighet, meritpoäng och vilka alternativ som finns för eleverna. De sista veckorna var det en fröjd att gå i korridorerna på skolan, flera elever kom fram med glädjebeskedet att de klarat svenskan, engelskan eller matematiken och därmed blivit behöriga till ett nationellt gymnasieprogram. Nu håller jag tummarna inför den slutliga antagningen till gymnasiet som är klar den 1 juli. Jag tänker också på eleverna som var nära ett godkänt betyg men som nu får en extra chans på sommarskolan. Där kämpar och sliter eleverna i tio extra skoldagar för att uppnå godkänt betyg i kärnämnet de saknar för gymnasiebehöriget (pågår till 25 juni). Förhoppningsvis lyser deras förstahandsval grönt när antagningsbeskedet kommer!

Veckan då antagningsbeskedet till gymnasiet kommer har jag för andra året öppet i fritidsgården. Dit är eleverna välkomna om de vill ha hjälp med att svara på antagningsbeskedet (alla måste svara innan 31 juli!) och sedan väntar semester och ledighet. Den här gången blir ledigheten lite längre för mig. I slutet av sommaren kommer en bebis som jag ska vara hemma med nästa läsår. Förhoppningsvis hörs vi här igen på bloggen efter min föräldraledighet! Ha en fin sommar och så småningom ett lärorikt och utmanande läsår!


Bild
Det livslånga lärandet Lina Greek lina.greek@vaxjo.se PUBLICERAT: 2020-06-26

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida