Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Det livslånga lärandet Vägledning är värd en egen dag

DELA

Vägledning är värd en egen dag

Den 8 oktober, är det vägledningens dag. En dag som instiftats av Sveriges vägledarförening. Jag firar vägledningens dag med att ha vägledningssamtal med elever i årskurs 9.

En dator på ett bord med inbjudningskort till samtal framför tangentbordet

Eleverna får en inbjudan till vägledningssamtalet ett par dagar i förväg. Varje vecka planerar jag de kommande dagarnas samtal.

Under höstterminen blir alla elever i årskurs 9 inbjudna till samtal och under en vanlig dag kan jag träffa upp mot sex elever. Samtalen bokas in av mig och eleverna får veta i förväg vilken dag och tid de ska träffa mig. Det här läsåret har jag 180 elever i årskurs 9.

I början av september sätter jag igång med gymnasieinformation i klasserna. Jag delar upp informationen på två tillfällen, det är ju så mycket jag vill berätta om gymnasiet. Vi går igenom alla program, behörighetskrav, hur meritpoäng funkar, vilka yrken och utbildningsvägar som programmen kan leda till och mycket mer. Eleverna har oftast många frågor och de tillfällen som jag får träffa klasserna och prata om gymnasiet är bland det roligaste med mitt jobb!

I de enskilda samtalen får eleverna möjlighet att ställa frågor som rör deras funderingar om gymnasieprogram, eftergymnasiala utbildningar och drömyrken. Att få en tid avsatt för varje elev är väldigt värdefullt. Ibland räcker de 30 minuterna eleven får, men ofta följs samtalet upp. Det finns flera delar som är roligt med vägledningssamtalen. Såklart är det spännande att få höra om elevernas framtidsdrömmar och en del har tagit reda på mer om yrken och utbildningar än andra. Men det det är också väldigt roligt när elever kommer utan att ha funderat så mycket på gymnasiet och arbetslivet, kanske lite ängsliga och osäkra, men efter samtalet är stärkta med framtidstro och ett mål!

Hur firar du vägledningens dag?

Det livslånga lärandet Lina Greek lina.greek@vaxjo.se PUBLICERAT: 2020-03-02

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida