Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Det livslånga lärandet Vårterminens första veckor

DELA

Vårterminens första veckor

Vårterminen är i full gång och fram till förra fredagen (15 februari) har mitt fokus varit koncentrerat på niornas gymnasieval. Sportlovet kom lägligt, med tid för administration och kompetensutveckling.

Bild

Den 15 januari till 15 februari har gymnasievalet varit i fokus för mig och eleverna i årskurs 9. Terminen började med att jag var ute i mina 11 klasser och gav eleverna inloggningsuppgifter och instruktioner på hur man gör ansökan. I mitten av januari till början av februari hade också flera av gymnasieskolorna öppet hus/informationskvällar.

Eleverna får välja om de vill göra sitt gymnasieval på egen hand eller om de vill ha hjälp av mig. Oavsett om de gör valet hemma eller hos mig i skolan ska en utskriven ansökan lämnas in till mig med elevens namnunderskrift. Därefter sätts ansökan in i en pärm och kvitteras av mig. För en del elever är det ingen stor grej med gymnasievalet, men för många är det nervöst och stressande. Det finns en oro för att inte betygen ska räcka till för att komma in på drömutbildningen, några känner sig osäkra på sitt val och en del funderar mycket på om rangordningen känns rätt. Då känns det skönt att veta att det kommer en omvalsperiod senare i vår, både för mig och eleverna.

Så nu efter ett par intensiva veckor är det dags att blicka framåt, men först ska jag berätta om vad som hände alldeles i början av terminen. Då var nämligen alla mina elever i årskurs 8 på Vård- och omsorgscolleges Upplevelseverkstad!

Det känns så roligt att mina elever fick vara med om detta och det är precis som namnet skvallrar om - en upplevelse.

Detta är tredje året som vård- och omsorgscollege bjuder in årskurs 8 till upplevelseverkstad och syftet är att öka elevernas kunskap om och intresse för yrken inom vård och omsorg. En förhoppning är att fler elever ska upptäcka vård- och omsorgsprogrammet och på skolorna i länet som erbjuder programmet har man sett en ökning av antalet sökande! Mina elever på Fagrabäckskolan delades in i tre grupper som under en halvdag var fick testa på och lära sig mer om yrken och arbetsuppgifter inom vård och omsorg. Eleverna tyckte det var roligt och spännande, framförallt för att de fick göra så mycket praktiskt.

Under sportlovsveckan kvitterar jag gymnasieansökningar, stöttar upp på lovskolan, äter lunch med SYV-kollegor, planerar för de kommande veckorna och i slutet av veckan åker jag till Karlstad. Den här våren läser jag en kurs som heter Interkulturellt perspektiv i studie- och yrkesvägledning som Skolverket tillsammans med Karlstads universitet. Min känsla är att det kommer vara en både rolig och lärorik kurs som jag hoppas jag kan skriva ett inlägg om längre fram!

Det livslånga lärandet Lina Greek lina.greek@vaxjo.se PUBLICERAT: 2019-02-20

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida