Sök
Translate

Use Google to translate this website

DELA

Studiebesök & VR

Under höstlovet blev jag och ett par studie- och yrkesvägledare och lärare inbjudna till Gunnebo industrier. Vi pratade om yrkesprogrammens attraktionskraft och framförallt om industritekniska programmet.

Bild

Tillverkning på Gunnebo Industrier i Växjö

Studiebesöket på Gunnebo Industrier var ett initiativ av Per Lundkvist som jobbar som produktionschef. Vi pratade om hur vi tillsammans kan jobba för att fler elever ska upptäcka industritekniska programmet. Jag tycker att det är roligt med företag som engagerar sig och vill samarbeta med skolorna för att säkra sin framtida kompetensförsörjning. Vi fick information om företaget, hur de samverkar med skolan idag och hur de ser på framtiden. Efter det fick vi en rundvandring i verksamheten. Det var spännande att få se produktionskedjan och arbetet de utför för respekt med sig!

Läsåret 17/18 gick 4144 elever industritekniska programmet (Källa: Skolverkets elevstatistik). I Sverige tillhör det ett av de mindre gymnasieprogrammen. Enligt Arbetsförmedlingen ser chanserna till jobb goda ut inom industrin inom de kommande åren. Maskinställare, maskinoperatörer, svetsare och lackerar är exempel på yrken där konkurrensen på fem års sikt är liten. Men hur gör man för att eleverna ska hitta till yrken som behöver arbetskraft?


VR-glasögon, ett annat sätt att göra studiebesök på

Förutom PRAO och verkliga studiebesök kan virtuella studiebesök vara ett sätt för eleverna att upptäcka nya branscher! Jag fick fem par VR-glasögon av Arbetsförmedlingen och på Youtube kan man hitta filmer om man söker på "yrkesjakten". Jag har bara hunnit prova på ett par elever hittills men jag hoppas på att de kommer till användning mycket framöver!

Det livslånga lärandet Lina Greek lina.greek@vaxjo.se PUBLICERAT: 2019-01-03

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och elever. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida