Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Det lärande fritidshemmet Fritidshemmen gör elevens dag komplett!

DELA

Fritidshemmen gör elevens dag komplett!

Den 14:e maj sken solen på Hovshagaskolan. Skolgården var pyntad med ballonger i olika färger. På skolgården stod popcornhjulet redo för att snurras. Tomat och  chili, physalis, smultron och basilikaplantor var uppradade och redo att säljas och i luften låg det spänning och förväntan. Det var nämligen dags för fritidshemmets dag. En dag som utspelar sig en gång om året. 

Bild

Skolgården var utsmyckad med ballonger och popcornhjul

”Jag är 100, nej 1000 procent taggad” utbrast en elev innan dagen skulle starta.  ”Fritidshemmets dag är den bästa dagen som finns,” utbrast en annan och frågade om vi inte kunde ha fritidshemmets dag varje fredag. Eleverna var minst sagt förväntansfulla inför dagen. Fritidshemmets dag är en dag som firas den andra tisdagen i maj varje år. Det ligger en hel del förberedelser bakom fritidshemmets dag. Vi i personalgruppen ska komma fram till hur vi lägger upp dagen, vad vi ska göra och vem som ska göra vad. Sen när det är dags är det saker som ska plockas fram, popcorn som ska poppas och allt annat som kan tänkas höra hemma på fritidshemmets dag.

Detta året hade vi som tidigare år ett popcornhjul. Eleverna väljer då en siffra och har de tur får de kalasa på en popcornstrut. Givetvis får de elever som inte vinner plocka med en strut med popcorn om turen inte varit framme innan de går hem. Under terminen som pågått har eleverna planterat olika växter och dessa fanns till försäljning under dagen. Perfekt läge för eleverna att träna bland annat matte. Eleverna kunde också måla på ett jättestort vitt papper och sedan fanns det fia med knuff-pjäser och kortspel att tillgå om eleverna hade lust att spela spel. Det fanns fiskedamm med en kall fångst och musik strömmande ut ur högtalarna. Vi hade löst det som så att varje elev fick varsitt klippkort där varje aktivitet revs av på pappret när eleven varit på stationen. Då kunde eleven och vi personal ha lite koll på vart eleven varit någonstans och popcornen riskerade att inte ta slut.

Innan jag började jobba på fritids hade jag aldrig hört talas om fritidshemmets dag, jag hade ingen aning om var det var för något. Läser vi på lärarförbundets sidalänk till annan webbplats förklarar de dagen i korta drag så här:  "Fritidshemmen gör elevens dag komplett, och vi vill uppmärksamma den viktiga verksamheten. Därför firar vi den andra tisdagen i maj varje år Fritidshemmens dag”

Jag tycker att fritidshemmens dag är en viktig dag. Att visa upp sin verksamhet och belysa den genom att göra något extra. Fritidshemmet är viktigt och ingår i hela skoldagen och med hjälp av denna dag lyfter vi fram fritids lite extra. Plus att vi samlar på glada minnen ihop och de är ju en trevlig bonus.

KATEGORIER

Det lärande fritidshemmet Maria Holmström Qvant Maria.HolmstromQvant@vaxjo.se Hovshagaskolans fritidshem PUBLICERAT: 2019-05-20

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida