Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar De 45 olika Den gröna dagen

DELA

Den gröna dagen

En hade färgat håret grönt och en annan hade gröna byxor på sig. En tredje körde grönt rakt över, från mössa till strumpor, och en fjärde hade dragit gröna streck på sina kinder. Läraren hade världens längsta, gröna halsband på sig och bjöd alla sina elever på gröna päron. Vad var det egentligen som hände på mellanstadiet på Lammhults skola?

En flätad korg med gröna päron

Varje år sätter vi upp nya prioriterade mål inom vårt värdegrundsarbete. Vi använder oss av observationer och enkätsvar från läsåret innan och formulerar med hjälp av detta ett par mål som vi kan arbeta gemensamt mot under kommande år. Att all personal som arbetar med eleverna på mellanstadiet gör detta gemensamt, gör att effekten ofta blir ganska stor. Arbetet är tänkt att spegla av sig i alla ämnen och aktiviteter som vi genomför under året.

Men vad har grönt med detta att göra då? Jo, under förra året märkte vi att en del av våra elever hade lite svårt för att förstå att alla andra inte alltid tänkte och tyckte som de själva. De utgick ofta från sina egna tankar när de dömde andra människor och hade fördomar kring en massa olika saker. Det ledde till att en del andra elever inte riktigt vågade vara sig själva, utan att de kanske tvekade kring att ha vissa sorters kläder eller att sätta upp håret på något särskilt sätt. När vi fick syn på det så tänkte vi direkt att vi måste försöka göra något åt det. Vi vill ju självklart att alla ska kunna vara sig själva i skolan och att de som bär på en massa fördomar blir medvetna om dessa och kanske ändrar sina tankebanor.

I och med detta kom ett av våra prioriterade mål i värdegrundsarbetet att handla om att träna våra elever på att acceptera varandras olikheter. Vi ser till att ofta arbeta med värderingsövningar av olika slag som berör detta tillsammans med eleverna, och vi har också lagt in ett gäng olika temadagar under året. Den första blev den gröna dagen och hade som syfte att få eleverna att möta varandra i ett gemensamt tema. De som ville hade möjlighet att gå lite utanför sin bekvämlighetszon och kolla vad som händer om man till exempel vågar komma till skolan med grönt hår. Det var så klart inget tvång att hänga på den gröna dagen utan helt frivilligt. Många gjorde det dock och vi fick några goda skratt tillsammans under dagen.

Nästa gång har vi valt temat ”Dagen då jag vågar sticka ut”. Undra vad jag då ska hitta på för att chocka mina elever lite grann…

De 45 olika Therese Stern therese.stern@vaxjo.se Lammhults skola PUBLICERAT: 2022-09-20

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och elever. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida