Våga använda brainbreaks
Att fysisk rörelse är viktigt för att vår hjärna ska fungera så bra som möjligt är inget som forskningen är oense om. Trots detta sitter många av våra elever still alldeles för länge under sina lektioner. Jag har under de senaste åren lagt lite tid på att dels samla ihop andras idéer, dels skapa egna brainbreaks som kan ge eleverna en pulshöjning och i viss mån även gagna undervisningen.

Att använda brainbreaks i undervisningen har blivit ännu mer aktuellt för mig sedan vi flyttade till paviljonger i väntan på vår nya skola. Lokalerna är okej, men skolgården som våra elever nu är hänvisade till är inte så bra på att stimulera eleverna till rörelse. Gillar man boll är den okej. Det finns ett pingisbord, en liten fotbollsplan och kingrutor, men om man inte är ett fan av boll så finns det väldigt lite att göra. Detta har lett till att en del av våra elever har blivit ganska passiva under rasterna och mest står och hänger eller sätter sig och pratar i sina små kapprum.
Jag vet att en del lärare tvekar vad gäller att använda sig av brainbreaks under lektionerna, eftersom de upplever att det stirrar upp klassen och att det sedan tar tid att få tillbaka studieron igen. Jag menar dock att detta är en vanesak. Använder man sig av brainbreaks ofta blir eleverna duktiga på att både tagga upp och tagga ner snabbt igen.
Här kommer så några av mina och mina elevers favoriter vad gäller brainbreaks.
Vad stämmer med frågan?
Jag skriver upp tre rörelser på tavlan. Det kan vara ”sitt på huk”, ”benspark” och ”flaxa med armarna”. Jag skriver sedan till exempel ett tal under varje rörelse och säger till eleverna:
-Vilket eller vilka tal har 5 hundradelar?
Eleverna ska då kolla på talen och på mitt kommando gör de sedan den eller de rörelse som stämmer med min fråga. Det kan bli ganska kul när de ska sitta på huk, sparka med benen och flaxa med armarna på en gång. Sedan är det bara att skriva dit tre nya saker. Denna övning går att förändra i det oändliga både vad gäller rörelserna och innehållet. Vilket eller vilka ord är adjektiv? Vilket eller vilka verb är oregelbundna? Vilket eller vilka ord är namn på grundämnen?
Pang
Dela in eleverna två och två och ställ dem på var sin sida av en bänk. Ställ till exempel en pennvässare mellan dem på bänken. De ska sedan lägga sina händer vid kanten på bänken och bara vänta. När jag säger pang, ska de sedan så fort som möjligt ta pennvässaren. Den som lyckas med det vinner.
Rätt stå upp – fel sitt ner
I den här leken ger jag eleverna olika påstående. Om det jag säger är rätt ska de stå upp och är det fel ska de sitta ner. Vill man ha mycket rörelse kan man låta dem stå på stolen respektive sitta ner på golvet. Det kan var lämpligt att använda frågor kring ett ämne som man för tillfället arbetar med. På så sätt blir aktiviteten inte bara en roligt brainbreak, utan också en bra inlärningssituation. Tänk på att alltid ge eleverna betänketid efter att du har sagt ditt påstående, innan de ska välja att stå eller sitta.
Let it rain
Ställ eleverna upp och säg till dem att blunda. Börja med att gnugga händerna mot varandra. Därefter går ni över till att knäppa med fingrarna. Nästa steg är att klappa på knäna och därefter börjar man att stampa med fötterna snabbt i golvet. Sedan går man tillbaka igen. Klappa på knäna, knäppa med fingrarna och slutligen gnugga händerna. När klassen blir riktigt skickliga på att göra detta så låter det som regn. Det börjar med duggregn och sedan ökar regnet för att bli till åska när man stampar fötterna i golvet och därefter lugnar regnet ner sig igen.
Gubben på tavlan
Rita en gubbe på tavlan. Skriv ut till exempel siffor på olika kroppsdelar. Dela in eleverna två och två. Du pekar sedan på två kroppsdelar. En av eleverna i paren ska då sätta en hand på de kroppsdelar som läraren pekar på samtidigt som den andre till exempel ska multiplicera talen. Den som blir klar först vinner. Sedan byter man uppgift och läraren pekar på två nya kroppsdelar.
Som ni ser är det bara fantasin som sätter gränserna här. En brainbreak behöver inte betyda höga hopp och armhävningar i klassrummet, utan kan bli en integrerad del av undervisningen. Så släpp lös kreativiteten. Kanske kan detta bli ett kul projekt för dina elever, att låta dem hitta på egna brainbreaks som de kan få ta del av i sin egen undervisning.