Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar De 45 olika Att starta om på nytt

DELA

Att starta om på nytt

Att lämna trygga, självgående och drivande sexor och istället ta emot ett gäng osäkra och spralliga fyror, där en del anser att hela meningen med att gå i skolan är att få vara ute och leka på rasten, är en utmaning även för mig som erfaren lärare. Ändå gör jag det med glädje vart tredje år.

Bild

Jag tror att det är känslan av att kunna starta om på nytt, som gör att jag ändå tar mig an denna utmaning gång efter gång. Känslan av att kunna lämna gamla misstag bakom mig och börja om med fyrtio nya elever är stark. Behålla det som har varit lyckosamt i min undervisning och ändra på det som inte har fungerat. Varje gång jag gör detta så tänker jag ”Nu vet jag hur jag ska göra för att alla elever ska bli motiverade, få dem att lyckas i skolarbetet och känna sig trygga i skolan”. Samtidigt vet jag att trots denna ständiga reflektion så sker ju aldrig detta. Det må låta klyschigt men jag tycker att det stämmer, det man säger om att ju större erfarenhet man har av något, desto mindre inser man att man kan.

De 45 olika har nu blivit de 40 olika. För även denna gång har jag förärats ett härligt heterogent gäng med elever. Eleverna talar många olika språk, de har med sig olika kulturella erfarenheter, deras familjesituation ser ut på många olika sätt med mera, med mera. De har dock en sak gemensamt och det är att de går i samma klass och ska lära sig att fungera där och kunna samarbeta med varandra. Denna utmaning är nu min och mina kollegors. Att få eleverna att utvecklas på alla fronter både socialt och kunskapsmässigt. Jag vet att jag även denna gång kommer misslyckas med saker. Jag vet att det som kanske fungerade kanon med min förra klass, kanske inte alls fungerar med denna nya klass. Jag vet att jag kommer att riva mitt hår för att förstå varför saker och ting inte går som jag vill. Det kommer att vara kämpigt ibland. Men jag vet också att jag kommer att få göra det som jag älskar med att vara lärare. Jag kommer få vara kreativ och hitta nya lösningar på problem. Jag kommer att få njuta av den där underbara känslan som jag får, när jag ser och hör elevernas glädje och skratt när vi gör något de gillar och jag kommer aldrig någonsin att ha långtråkigt på mitt arbete. För en sak är jag helt säker på. Arbetsuppgifter att ta tag i, det kommer aldrig att saknas. Inte heller under de kommande tre åren, med mina 40 nya olika.

De 45 olika Therese Stern therese.stern@vaxjo.se Lammhults skola PUBLICERAT: 2021-09-22

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida