Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar De 45 olika Styrkan i att arbeta värdeskapande

DELA

Styrkan i att arbeta värdeskapande

Vårterminen har precis tagit slut och vi avslutade de två värdeskapande projekten som vi har arbetat med i åk 5 denna termin. Vi fick blodad tand efter höstterminens sagoprojekt och kastade oss glatt in i ett nytt så fort vårterminen började.

Bild

Ett av mina huvudsyften med dessa projekt är att kunna knyta innehållet till så många delar i vår läroplan som möjligt. Som jag har skrivit tidigare så hamnar del 1 och 2 högt på listan över vad eleverna tränar på under projekten, men självklart vill vi också knyta innehållet till del 3. Denna gång blev det instruerande texter som hamnade på agendan.

Vi började med att ställa oss frågan hur vi kan arbeta med instruerande texter samtidigt som vi gjorde något värdeskapande och fastnade då för att göra en receptbok. Därmed var idén till boken ”Lammhultsbornas bästa recept” född. Förutom att ta reda på personernas favoritrecept beslutade vi att elever också skulle intervjua personerna så att de kunde ha med en liten faktaruta om personen i fråga bredvid varje recept.

Vi börjande med brainstorming. Vilka personer kunde vi se som lämpliga kandidater till att vara med i vår bok? Vi bestämde att vi gärna ville ha en bredd i vad gällde ålder, kön, bakgrund med mera. Nästa steg var sedan att ta kontakt och fråga dem. Roligt nog var intresset stort att få vara med och så gott som alla som vi frågade tackade ja.

Därefter satte det stora arbetet igång. Eleverna skrev intervjufrågor, bokade tider för intervjuer och såg till att de genomfördes. Därefter återkom de med en massa material som skulle sammanställas, granskas, förbättras och slutligen tryckas. Som tack för hjälpen delade vi sedan ut var sin bok till alla personer som deltagit med sitt recept och dessutom hoppas vi på att sälja ett gäng som ska finansiera detta och även vårt kommande projekt.

Parallellt med detta projekt har vi också gjort ett litet miniprojekt inom teknikämnet där vi har byggt mjölkpaketkaruseller. Vad är då detta? Jo, det är en manick där du kan stoppa in ett kort i ett hål i ett mjölkpaket och så kommer kortet ut i ett annat hål fast upp och nervänt. Min tanke var här att vi skulle bygga roliga övningsmaskiner till eleverna på 1-3 som de kan använda till tabellträning i matematiken.

Detta var inte en helt lätt uppgift men eleverna löste det med glans. En del tålamod krävdes när de fick bygga om, bygga om, och bygga om igen. Jag såg faktiskt här en skillnad mot andra teknikprojekt som inte haft ett värdeskapande syfte. I detta projekt var det ingen som gav upp trots motgångar. Alla grupper ville ju ha en karusell att kunna leverera till eleverna på 1-3. Inom kort ska eleverna få traska ner med dessa så får vi se hur de tas emot.

Att arbeta värdeskapande är väldigt roligt men också utmanande. Alla inblandade lärare, inklusive jag själv, har suckat många gånger inför lektionens start och tänkt ”Varför gör jag inte bara något lugnt och behagligt med eleverna?” För det blir ju lätt lite röriga lektioner och jag som lärare har häcken full med att stötta eleverna i arbetet. Men det som är väldigt roligt är att jag ser en stor skillnad mot hur eleverna arbetar under dessa lektioner i jämförelse med höstterminen. Då fanns det elever som hade svårt att hålla fokus på uppgiften, medan det nu finns ett helt annat lugn och ansvarstagande under lektionerna. Det gäller alltså att ha tålamod när man vill arbeta värdeskapande med eleverna för träning ger färdighet och kaoset som man kanske upplever i början leder efter ett tag till ett lugn och ett härligt driv hos eleverna.

Entreprenör – en som gör! Ja, det påståendet stämmer bra på en hel del av mina elever nu för tiden.

De 45 olika Therese Stern therese.stern@vaxjo.se Lammhults skola PUBLICERAT: 2020-06-11

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida